Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.    Polityka Cookies       ZGODA

Worki Big Bag – najważniejsze pytania i odpowiedzi

Pomimo swojej ogromnych wszechstronności zastosowania oraz prostego użytkowania, worki typu big bag wciąż budzą sporo kontrowersji. Postanowiliśmy w jednym artykule zgromadzić najważniejsze pytania, które często padają w kwestii big bagów. Od razu udzielimy na nie odpowiedzi, abyś już nigdy więcej nie miał wątpliwości – jak i do czego używać worków big bag.

Jak ustalić wymiary big bagów?

Produkty do transportu i przechowywania produktów sypkich mają rozmaite ciężary nasypowe. Worek na 1000 kg może mieć pojemność 200 litrów ale równie dobrze 2500 litrów. Dlatego podstawową informacją przy opracowywaniu specyfikacji jest ciężar nasypowy pakowanego produktu. Na tej podstawie możemy wyliczyć pojemność worka dla żądanej masy całkowitej opakowania.

Jaka jest maksymalna nośność worków big bag?

Zdecydowana większość worków ma nośność do 1000 kg. To jest najpopularniejsza wartość. Wynika ona także z tego, że na samochód ciężarowy zwykle wchodzą maksymalnie 24 palety, czyli 24 worki, a więc 24 tony. Oczywiście produkuje się także big bagi o nośność 1500 kg, 2000 kg a nawet większej.

Ile razy można używać worków big bag?

Normy nie mówią ile razy można użyć opakowania. Zależy to od wielu czynników takich jak:

  • nośność opakowania,
  • warunki pracy,
  • rodzaj pakowanego materiału.

Ważne aby stan worków był monitorowany, szczególnie w okolicach dna i komina wysypowego. W razie wątpliwości zawsze bezpieczniej użyć nowego opakowania. W przypadku opakowań na żywność, dodatkowym czynnikiem będzie też higiena i czystość worka. Rozwiązaniem w takich wypadkach może być użycie jednorazowych wkładek foliowych (zobacz: https://big-kam.pl/big-bag-wklad-foliowy/). Worek może wykonać wiele cykli, podczas gdy wkładki są traktowane jako jednorazowa bariera.

Worek zwykły a worek do żywności – czym się różnią?

Na to czy worek nadaje się do pakowania żywności czy też nie mają wpływ dwa czynniki. Pierwszy z nich dotyczy faktu czy użyte komponenty spełniają wymagania odnośnie kontaktu z żywnością. Ma to związek z zawartością metali ciężkich, czy też wynikami na migrację specyficzną i globalną. Ważne są też właściwości organoleptyczne, tzn. czy kontakt produktu spożywczego np. z tkaniną big baga nie wpłynie na smak czy zapach tego produktu. Wielu klientów bierze pod uwagę tylko ten pierwszy czynnik, zapominając, że równie ważne jest to w jakich warunkach powstają opakowania typu big bags.

Zobacz także: https://big-kam.pl/worki-big-bag-wentylowane/

Czy opakowania big bag mogą być wyposażone we wkładki?

Big bagi typu B, C i D mogą być wyposażone we wkładki, jednak należy pamiętać, że tak jak sam big bag wymaga odpowiedniej budowy, także folie wymagają specjalnego składu (receptury). Przeważnie stosuje się folie antystatyczne (w tym permanentnie antystatyczne) lub odprowadzające ładunki elektrostatyczne.

 

Mamy nadzieję, że udało się nam odpowiedzieć na wszystkie nurzące kwestie! 

2020-07-31T13:07:48+00:00

Napisz komentarz